Zilele Filmului Britanic – British Film Days

In perioada 8-12 martie British Council va invita la Zilele Filmului Britanic.
Editia de anul acesta va propune o selectie provocatoare, alcatuita din cele mai noi productii britanice, premiate cu unele dintre cele mai populare distinctii ale anului 2011 in domeniul cinematografiei. Proiectiile vor avea loc la Muzeul National al Taranului Roman incepand cu ora 18:00 si 20:00.
Intrarea este libera!

Parteneri: Muzeul National al Taranului Roman
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Hotnews, 24 Fun, Observatorul Cultural, Zeppelin

Proiectiile British Film Festival Bucuresti 2012:

Joi, 8 martie
18:00 – The British Guide To Showing Off (2011) – Regia: Jes Benstock
98 min.
„Ghidul epatantului” are ca subiect central show-ul „Alternative Miss World” – concept al artistului britanic contemporan Andrew Logan. Aceasta lucrare de „arta vivanta”, „sculptura vie”, dupa cum o numeste creatorul ei, reprezinta cea mai importanta creatie a artistului, potrivit propriei afirmatii.
Ce este „Alternative Miss World”? Este un spectacol scandalos, anarhic si coplesitor, o parada nebuneasca de costume si costumatii, un spectacol al unei frumuseti altfel, la polul opus al standardelor oficiale ale frumusetii.
Filmul este interzis minorilor cu varsta mai mica de 15 ani.

20:00 – Coriolanus (2011) – Regia: Ralph Fiennes
122 min.
„Coriolanus” este o reusita adaptare cinematografica a piesei cu acelasi nume, creatie a lui William Shakespeare. Tragedia istorica devine un film de actiune captivant in regia lui Ralph Fiennes, cunoscutul actor laureat al premiului BAFTA pentru interpretare in filmul „Lista lui Schindler“.
Un adevarat film istoric, in traditie clasica, a carui actiune este plasata in Roma antica, filmul are in distributie nume celebre ale cinematografiei actuale: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave.

Vineri, 9 martie
18:00 – Senna (2010) – Regia: Asif Kapdia
106 min.
Viata lui Ayrton Senna, triplu campion al Formulei 1, este omagiata in acest film documentar biografic. Un sportiv veritabil, timid in fata camerelor de filmat, dar adversar redutabil pe pista de curse, brazilianul Senna ajunge sa fie un superstar mondial, idolatrizat in intreaga lume si, in primul rand, in tara sa de origine, Brazilia.
In anul 1994, la Grand Prix-ul de la San Marino, Ayrton Senna isi pierde viata in timpul cursei, intr-un accident in fata a trei sute de milioane de telespectatori care-si urmareau in direct idolul.

20:00 – Black Pond (2011) – Regia: Tom Kingsley, Will Sharpe
83 min.
Aparent fiind o familie britanica obisnuita, Thompsonii ajung sa fie acuzati de crima, dupa ce un strain le moare la cina. Sase luni mai tarziu, un prieten face o vizita familiei Thompson si, cumva, informatia referitoare la moartea misterioasa, ajunge la presa. Coordonatele problemei sint distorsionate, detaliile capata o amploare scapata de sub control, iar Thompsonii ajung sa fie cunoscuti drept „Familia de ucigasi”.
„Black Pond” este o comedie dramatica existentiala, avandu-i in distributie pe Chris Langham (castigator a doua premii BAFTA) si Simon Amstell (de doua ori castigator al premiului Britanic pentru Comedie).

Sambata, 10 martie
18:00 – How to Re-establish a Vodka Empire (2012) – Regia: Daniel Edelstyn
75 min.
„How To Re-Establish a Vodka Empire” este un documentar ce urmareste aventura regizorului Daniel Edelstyn aflat in cautarea propriei mosteniri evreiesti din Ucraina. „Investigatia”, marcata de accente aventuroase, il conduce la descoperirea unei distilerii de votca detinuta candva de stramosii sai si la incercarea de a reinvia aceasta mostenire demult pierduta. Pe langa eforturile protagonistului de a patrunde in industria alcoolului, documentarul lui Edelstyn urmareste indeaproape istoria familiei sale, subliniind totodata momentele istorice importante ale secolului XX.
Filmul va fi prezentat in avanpremiera la Bucuresti, lansarea oficiala urmand sa aiba loc in Marea Britanie la jumatatea lunii martie.

20:00 – Skeletons (2010) – Regia: Nick Whitfield
94 min.
O comedie neagra, foarte englezeasca, „Schelete” ne prezinta doi parteneri de afaceri cu un business special si inedit: doi „exorcisti” care ajuta doritorii sa scape de secretele trecutului, de asa-numitul „schelet din dulap”.
Originalitatea povestii, umorul consistent si jocul bun al actorilor principali i-au adus filmului critici foarte favorabile si nu putine nominalizari pentru premii la mai multe festivaluri din Marea Britanie.

Duminica, 11 martie
18:00 – UK Shorts Programme
90 min.
Assesment (2010) – Regia: Mark Gutteridge
12 min.
Fizicul schimbător, specific adolescenţei, al lui Rachel, este un motiv de îngrijorare pentru profesorii ei de la şcoala de balet. Michael, un elev al unei şcoli de cartier, se chinuie cu examenele pe care trebuie să le dea. Întâlnirea lor accidentală îl împinge pe Michael către o misiune într-un parc regal, unde analiza adulţilor este tot ce contează.
PS Your Mystery Sender (2010) – Regia: Benjamin Wigley
9 min.
În ultimii douăzeci de ani, Paul Smith, cunoscutul creator de modă din Nottingham, a primit o avalanşă de obiecte bizare ambalate ingenios, care au avut un efect remarcabil în viaţa lui, toate fiind trimise de aşa-zisul Mystery Person („Persoana misterioasă“).
Battenburg (2011) – Regia: Stewart Comrie
12 min.
Ascuns într-o casă abandonată, un univers straniu aşteaptă un oaspete întâmplător. În mijlocul unui decor năucitor, strâmb, roiesc creaturi ciudate. În borcane întunecate colcăie fiinţe misterioase şi o prezenţă ascunsă încearcă să momească vizitatorii în aceste încăperi curioase.
God View (2011) – Regia: Billy Lumby
7 min.
Viaţa lui Philip din Hackney, East London, este urmărită dintr-o perspectivă neobişnuită. Acestuia îi este foarte dor de soţia şi fiica sa, nefiind din punct de vedere psihic în apele sale.
Our Ordered Lives (2011) – Regia: Christine Entwisle
10 mins
Pentru a scăpa de remuşcări, o tânără femeie se refugiază în sălbăticia dealurile locale.
Turning (2009) – Regia: Karni and Saul
10 min.
Cu ocazia celei de-a şasea lui aniversări, Robert primeşte în vizită trei oaspeţi speciali.
Ella (2010) – Regia: Dan Gitsam
9 mins
O mamă moartă. Un tată cu sânge pe mâini. Aparenţele înşeală!
Salar (2011) – Regia: Nicholas Greene
19 mins
Două vieţi se intersectează într-un sat izolat din Bolivia: un ursuz doctor american care doreşte să plece şi un miner bolivian care tocmai a fost tăiat pe mână.
UK Shorts Programme este interzis minorilor.
20:00 – Oranges and Sunshine (2010) – Regia: Jim Loach
104 min.
O coproductie Marea Britanie – Australia, „Soare si portocale” are ca subiect unul dintre cele mai mari scandaluri sociale ale istoriei postbelice a Marii Britanii: programul guvernamental care a dus la imigrarea fortata a mii de copii provenind din familii sarace si aflati in grija statului; dupa razboi, acesti copii au fost trimisi in Australia, Canada, Noua Zeelanda, Africa de Sud, cu speranta unei vieti mai bune, promisiunea fiind „soare si portocale”.
Adevarul acestei istorii si incercarea unei asistente sociale si a unora dintre acesti copii, deveniti adulti, de a reuni familiile despartite sunt firele pe care le urmareste cu intensitate acest film.

Luni, 12 martie
18:00 – Kill List (2011) – Regia: Ben Wheatley
95 min.
O productie pentru iubitorii de thriller si actiune, „Kill List” foloseste elemente deja clasice pentru succesul acestui tip de filme: Jay si Gal, fosti soldati cu misiuni in Europa de Est, devin criminali platiti.
Un client misterios le comanda uciderea a trei persoane – un preot, un pedofil si un parlamentar, de-aici incepand cursul surprinzator al naratiunii: identitatile si reactiile celor trei – pe care cei doi trebuie sa le asasineze – sunt neasteptate, iar finalul este unul absolut surprinzator.

20:00 – Weekend (2011) – Regia: Andrew Haigh
97 min.
Un film provocator, care pune privitorul in fata unor probleme care isi cauta inca o rezolvare in societatea contemporana: dificultatile de integrare sociala si de acceptare a propriei identitati a unor tineri a caror orientare sexuala este alta decat cea a majoritatii.
Realizat cu o mare sensibilitate si cu un ton sincer si convingator, filmul pune in discutie teme care nu se limiteaza la zona de interes a comunitatilor gay, ele fiind general umane.
Filmul este interzis minorilor.

Advertisements
This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s