2008-2009: ODISEI – Omogenitate, diversitate, identitate. Spaţiu european şi integrare

Proiectul OMOGENITATE, DIVERSITATE, IDENTITATE: SPATIU EUROPEAN SI INTEGRARE (ODISEI) pune indiscutie ideea de Europa/ Europe dintr-o perspectiva interdisciplinara (istoria culturii, antropologie, istoria ideilor, studii culturale, mentalitati, imagologie, sociologie) si se axeaza pe raportul identitar national-zonal-global care da nastere la numeroase controverse. Astfel, proiectul isi propune sa evidentieze aspectele fundamentale ale acestei probleme, tinzand catre o perspectiva apta sa gaseasca un numitor comun pentru diversele aspecte culturale implicate. Sunt urmarite o serie de forme de influente si transgresare identitara – la nivel conceptual si metodologic, relevante in demersul propus. Cu o durata de doi ani, proiectul cuprinde urmatoarele mari teme:

  • Identitate sau identitati?
  • Texte identitare intr-o lectura noua
  • De la Europa mitologica la mituri Europene
  • Zone de confluenta Orient/ Occident.

Dupa construirea unui cadru conceptual, cu vocabularul disciplinat adaptat cercetarilor occidentale, proiectul are in vedere constituirea unui corpus de texte de lucru. Acestea sunt interogate, pe teme identitare, dintr-o perspectiva integratoare (comparata, interdisciplinara, multiculturala, multilinguala, de gandire alternativa). O trecere in revista a textelor fundationaliste europene relevante pentru cercetarea noastra este urmata de o selectie de texte ale modernitatii clasice si tarzii. In ambele cazuri, ne intereseaza modul in care Europa se situeaza la interfata dintre vechi/clasic si nou/modern. Este evidentiata schimbarea de viziune, de la esentialismul clasic la relativismul cultural si spatio-temporal al miturilor Europei, de la textele de intemeiere la mitologia si mitografia postmoderna.

Rezultatele cercetarii se regasesc in conferinte si volume anuale, avand drept scop diseminarea unei perspective novatoare: Europa in lume.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s